Loši krediti lani dosegli 30,7 milijardi kuna

Bez autora
Mar 02 2011

Ukupni tzv. loši krediti krajem prošle godine dosegnuli su 30,7 milijardi kuna, odnosno oko 11,2 posto ukupnih kredita, dok je godinu ranije udjel takvih kredita iznosio oko 7,8 posto ukupnih kredita. Ti loši krediti svrstani su u rizične skupine B (djelomično nadoknadivi) i C (nenadoknadivi plasmani) u skladu s klasifikacijom plasmana i izvanbilančnih obveza kreditnih institucija. Gledajući sektor stanovništva, vidljivo je da je udio loših kredita iznosio lani 9,9 milijardi kuna ili 7,8 posto ukupnih kredita stanovništvu, koji su iznosili 127,1 milijardu kuna. U strukturi loših kredita (nenaplativih i djelomično naplativih kredita) kod sektora stanovništva prevladavaju krediti koji se vode pod "ostali krediti", a koji podrazumijevaju, primjerice, nenamjenske, potrošačke i okvirne kredite. Ti su krediti krajem prošle godine dosegli 6,1 milijardu kuna, a među njima je udjel loših kredita oko 11 posto.

Loši krediti lani dosegli 30,7 milijardi kunaUkupni tzv. loši krediti krajem prošle godine dosegnuli su 30,7 milijardi kuna, odnosno oko 11,2 posto ukupnih kredita, dok je godinu ranije udjel takvih kredita iznosio oko 7,8 posto ukupnih kredita, pokazuje nekonsolidirano privremeno izvješće Hrvatske narodne banke (HNB).

Ti loši krediti svrstani su u rizične skupine B (djelomično nadoknadivi) i C (nenadoknadivi plasmani) u skladu s klasifikacijom plasmana i izvanbilančnih obveza kreditnih institucija. Gledajući sektor stanovništva, vidljivo je da je udio loših kredita iznosio lani 9,9 milijardi kuna ili 7,8 posto ukupnih kredita stanovništvu, koji su iznosili 127,1 milijardu kuna.

U strukturi loših kredita (nenaplativih i djelomično naplativih kredita) kod sektora stanovništva prevladavaju krediti koji se vode pod "ostali krediti", a koji podrazumijevaju, primjerice, nenamjenske, potrošačke i okvirne kredite. Ti su krediti krajem prošle godine dosegli 6,1 milijardu kuna, a među njima je udjel loših kredita oko 11 posto. Među lošim kreditima velik udio zauzimaju i stambeni krediti s 2,5 milijardi kuna, odnosno udjelom od 4,3 posto u ukupnim stambenim kreditima.

Osim toga, HNB-ovi podaci pokazuju da je krajem prošle godine značajan udio u nenaplativim i teško naplativim kreditima zabilježen i u segmentu hipotekarnih kredita, koji su lani dosegli gotovo 368 milijuna kuna i treći su po udjelu u lošim kreditima sektoru stanovništva. Ukupni krediti po kreditnim karticama lani su dosegnuli 4,3 milijarde kuna, a udio loših kredita među njima je oko četiri posto i iznosi 174,6 milijuna kuna. Kada je riječ o kreditima za kupnju vozila, lani se manje podizalo takvih kredita, te su građani očito bili oprezniji po pitanju novih zaduženja, kao što je uostalom bilo i s kreditima po kreditnim karticama, ali i zaduživanjima po namjenskim, potrošačkim i okvirnim kreditima.

Udio loših auto-kredita tako je lani iznosio 257,5 milijuna kuna od ukupno 6,2 milijarde takvih kredita. HNB-ovi podaci obrađuju i sektor poduzeća, kod kojeg je lani udjel problematičnih kredita iznosio 19,5 milijardi kuna, što je oko 17,8 posto od ukupnih kredita koje su banke plasirale poduzećima. Inače, ukupni krediti banaka krajem prošle godine iznosili su 274,9 milijardi kuna, od čega su krediti građanima iznosili 127,1 milijardu kuna, a krediti poduzećima 109,2 milijarde kuna. Godinu ranije, pak, ukupni krediti iznosili su 261,1 milijardu kuna, od čega su krediti stanovništvu iznosili 122,1 milijardu kuna, a krediti poduzećima 98,9 milijardi kuna. Analitičari su već krajem prošle godine upozoravali da bi se do polovice ove godine moglo očekivati da još poraste udjel loših kredita, što bi moglo snažno utjecati i na profitabilnost banaka i smanjenje njihove dobiti. Oni pesimističniji tada su smatrali i da bi takvi nenaplativi ili djelomično naplativi krediti mogli rasti i nakon prve polovice sljedeće godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik